Schröderhuis


Schröderhuis

De meest bekende werk van Rietveld is misschien wel het Schröderhuis in Utrecht. In dit huis staat ook het vorige geanalyseerde stoel van Rietveld. Hieronder een analyse van het Schröderhuis.

Licht:

Bij onze analyse van het schröderhuis hebben we als eerste gekeken naar de lichtinval in de verschillende ruimtes. Deze hebben we hiernaast gesymboliseerd met peilen. Een dikke peil staat voor veel lichtinval en een dunne peil voor weinig lichtinval.





Organisatie:

De organisatie van de ruimtes op de begane grond is een samenstelling van een kluster en een liniaire organisatie. De ruimtes links- en rechtsonder zijn samen met de ruimte linksboven geklusterd aan de gang. Verder is de ruimte rechtsboven in bovenin liniair verbonden met de geklusterde ruimtes                              
 Op de 1e verdieping geld een heel ander principe. Daar is ervoor gekozen om een grote ruimte te creëren. Deze ruimte kan met verschuifbare wanden in worden gedeeld in verschillende ruimtes.  Als de wanden allemaal uitgeschoven zijn ontstaat er ook een kluster van ruimtes.

Looplijnen:

De looplijnen in het schröderhuis lopen op de begane grond door de ruimtes heen. Er is ook wel sprake van een circulatie route door de begane grond. Dit geld voor alle ruimtes behalve de kamer die op de plattegrond links onder is gesitueerd. Daar eindigt de looplijn in de ruimte. Op de 1e verdieping is er een circulatie route aanwezig indien de uitschuifbare wanden ingeschoven zijn. Als de uitschuifbare wanden ingeschoven zijn dan geld het dat de looplijnen eindigen in de ruimtes.

Benadering:

De benadering van de woning is vanuit de voordeur gezien gewoon frontaal. Echter ligt het gebouw op de hoek van de straat, je kan dan ook zeggen dat je het van de zijkant benadert.

Kenmerken van het gebouw:
Rietveld werkt in het schröderhuis veel met schijven en vlakken. Verder nog een groot kenmerk wat terug te vinden is in het gebouw is het kleurgebruik. De kleuren blauw, rood en geel springen eruit. De kleur blauw komt het meest terug in het gebouw, daarna rood en de kleur geel wordt heel minimaal gebruikt, alleen om bepaalde accenten ergens aan te geven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten